Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή του χρόνου που δίνουμε στους εαυτούς μας το ελύθερο να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Η αφθονία των αγαθών που επικρατεί στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια , κάνει τον οποιοδήποτε να μην μπορεί να αντισταθει στους γευστικούς πειρασμούς. Από πάρτι γραφείου ή πάρτι φίλων μέχρι και οικογενειακές υποχρεώσεις , παντού σου δίνεται η ευκαιρία να χάσεις τον αυτοέλεγχο σου και να καταναλωσεις μεγάλες ποσότητες.. Η ενασχόληση με τα μαγαζιά και την αγορά δώρων κάνει τους περισσοτερους να αντικαθιστούν την τακτική τους άσκηση. Επιπλέον τα γλυκίσμτα πχ. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες , δίπλες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων ωθούν  σε τσιμπολογήμα. Προφανώς και τα Χριστούγεννα δεν ειναι μια περίοδος οπου ευνοείται η σωστή διατροφή και η άσκηση, μπορούμε όμως απλά να συκρατηθούμε στους ποικίλους πειρασμούς και να καταφέρουμε να διατηρηθούμε στα κιλά μας .Ειδάλλως το σύνηθες φαινόμενο μετα τα Χριστούγεννα ειναι το Βάρος  να έχει αυξηθεί κατα 4-5 κιλά και μετά να προσφεύγουμε σε δίαιτες στέρησης κα εν συνεχεία στην επανακτηση των κιλών κοκ Επομένως για να σταματήσουμε αυτο το λεγόμενο «γιο –γιο» των κιλών μας, και να χαρούμε τόσο τις χριστουγεννιάτικες γιορτές όσο και τη μεταεορταστική περίοδο, θα πρέπει να μάθουμε να προβλέπουμε τους πιθανούς μελλοντικούς πειρασμούς  «κινδύνους» και να τους αντικαταστήσουμε με αντίστοιχους υγιεινούς και λιγότερο «παχυντικούς».

Διατροφικές Συστάσεις για το Χριστουγεννιάτικη Περίοδο

  • Καταναλώνουμε μικρά γεύματα κατανεμμημένα στη διαρκεια της ημέρας(5-6)
  • Συνοδεύουμε τα 2 κύρια γεύματα μας με σαλάτα
  • Προσέχουμε τη ποσότητα σώς που προσθέτουμε τόσο στο φαγητό όσο και στη σαλάτα
  • Αποφεύγουμε λιπαρά τρόφιμα (πχ. Λουκάνικο,πίττες, τηγανιτά, κρέμα γάλακτος)
  • Αποφεύγουμε κατανάλωση αλκοόλ περισσότερο απο 1 ποτήρι ανα ημέρα
  • Το κρέας οπως η παραδοσιακή γαλοπούλα ειναι μια πηγή πρωτείνης και ιχνοστοιχείων όπως Ψευδάργευρου και συνάμα είναι πολύ χαμηλό σε λίπος .Συγκεκριμένα τα 90 γρ έχουν 1.8 γρ λιπος και 140 θερμίδες σε σχέση με το κόκκινο κρέας που έχει 5.9 γρ και 160 θερμίδες
  • Προκειμένου να καταναλώσουμε κάποιο γλυκισμα , προσέχουμε τη ποσότητα και την ποιότητα (λίπους) των γευμάτων μας κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ένα μελομακάρονο (45γρ) έχει τις ίδιες θερμίδες με ενα κουραμπιέ (45 γρ), όμως το μελομακάρανο έχει λιγότερο λίπος αλλά περισσότερο απλά σάκχαρα(μέλι, ζάχαρη)
  • Αν θέλουμε να μη ξεφύγουμε στη ποσότητα φαγητού μπορούμε να καταναώσουμε 1 ποτήρι νερού 20 λεπτά πριν απο το γεύμα (προσοχη σε όσους έχουν προβλημα με  στομάχι)
  • Τέλος , προσέχουμε να μην πηγαίνουμε στα χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις πεινασμένοι

Πίνακας θερμίδων παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων τροφών :

Φαγητό Ποσότητα Θερμίδες  
1 μελομακάρονο 45 γρ 170
1  κουραμπιές 45 γρ 170
Γαλοπούλα 90 γρ 165
Γέμιση ½  ποτήρι (120γρ) 210
Βασιλόπιτα 1 κομμάτι (70 γρ) 200
Ξηροί Καρποί 1 κουταλιά Σούπας 45
Σοκολάτα 45 γρ 250
Κρασι (κοκκινο, λευκό,ροζ) 1 ποτηράκι κρασι 140 γλυκο ,110 ξηρό
Μπύρα 240 ml  (ποτηρι) 150
Ουίσκι 60 ml 150