Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που δυστυχώς πολλές φορές παραβλέπεται και δεν αντιμετωπίζεται με την σοβαρότητα που του αναλογεί.
Ο υποσιτισμός στην τρίτη ηλικία είναι η κατάσταση αυτή όπου η επαναλαμβανόμενα μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης, ενέργειας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν επιτρέπουν σε ένα άτομο να ικανοποιήσει πλήρως τις διατροφικές του ανάγκες.
Γιατί συμβαίνει;
Το πρόβλημα του υποσιτισμού στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζεται λόγω διάφορων παραγόντων όπως:
- Αλλαγές στην γεύση, την όσφρηση και την όραση
- Αίσθημα μοναξιάς/κατάθλιψη
- Διαταραχές στην κατάποση μετά απο εγκεφαλικό ή νευρολογικές ασθένειες
- Κακή στοματική υγεία & μειωμένη παραγωγή σάλιου
- Χαμηλό εισόδημα
- Μειωμένη κινητικότητα και ικανότητα να προετοιμάσουν μόνοι γεύματα
- Μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω φλεγμονών ή χειρουργικών επεμβάσεων
- Μακροχρόνια ασθένεια (καρδιαγγειακά/γαστρεντερολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, αρθρίτιδα) / διαιτολογικοί περιορισμοί
- Παρενέργειες φαρμάκων & ελλειπής ενημέρωση
- Υπερκατανάλωση αλκοόλ
Ποιές είναι οι επιπτώσεις;
Η ανεπαρκής διατροφή ενός ηλικιωμένου ατόμου ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για την υγεία και την ποιότητα της ζωής του στους οποίους περιλαμβάνονται :
- ο αυξημένος κίνδυνος φλεγμονών
- το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα & αργότερη ανάρρωση από ασθένειες
- ο αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών στο χειρουργείο
- ο αυξημένος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών και μειωμένης αποκατάστασης των τραυμάτων/ πληγών
- ελκώδεις δερματικές σχισμές
- συνεχής κούραση και αδυναμία
- απώλεια μνήμης και σύγχυση
- δυσκολία στη αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς
Συμβουλές για την αντιμετώπιση του υποσιτιμού στην τρίτη ηλικία
- Τρώτε μια ποικιλία τροφίμων στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής
- Καταναλώστε θρεπτικά μικρά γεύματα/σνακ κάθε 3-4 ώρες (π χ τυρί/γάλα με παξιμάδια, ξηρούς καρπούς με γιαούρτι και φρούτα)
- Μην καταναλώνετε πολλά υγρά 30΄ πριν και κατα τη διάρκεια των γευμάτων/σνακ
- Αν υπάρχει πρόβλημα με τη μάσηση της τροφής, προτιμήστε μαλακές τροφές όπως ψωμί χωρίς κόρα, ψιλοκομμένο κρέας/κιμά, σούπες, πουρέ λαχανικών/φρούτων, κρέμες
- Αν υπάρχει πρόβλημα με την κατάποση μετά απο εγκεφαλικό/νευρολογικό πρόβλημα συμβουλευτείτε τον λογοθεραπευτή για την κατάλληλη υφή τροφής
- Πιείτε αρκετό νερό και μη αλκοολούχα υγρά
- Για επιπλέον ενέργεια στο κυρίως γεύμα σας προσθέστε τυρί/πλήρες γάλα/ελαιόλαδο
- Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια κατα την προετοιμασία γευμάτων/ άνοιγμα συσκευασιών/ διάρκεια των γευμάτων απο φίλους και συγγενείς
Σε περίπτωση αμφιβολίας για την πληρότητα της διατροφής σας, η συμβουλή του κλινικού διαιτολόγου θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το βέλτιστο διαιτολόγιο για τις ανάγκες σας και να επιλέξετε τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα, εφ όσον κριθούν απαραίτητα.