Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που δυστυχώς πολλές φορές παραβλέπεται και δεν αντιμετωπίζεται με την σοβαρότητα που του αναλογεί.  

Ο υποσιτισμός στην τρίτη ηλικία είναι η κατάσταση αυτή όπου η επαναλαμβανόμενα μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης, ενέργειας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν επιτρέπουν σε ένα άτομο να ικανοποιήσει πλήρως τις διατροφικές του ανάγκες.

Γιατί συμβαίνει;

Το πρόβλημα του υποσιτισμού στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζεται λόγω διάφορων παραγόντων όπως:

  • Αλλαγές στην γεύση, την όσφρηση και την όραση
  • Αίσθημα μοναξιάς/κατάθλιψη
  • Διαταραχές στην κατάποση μετά απο εγκεφαλικό ή νευρολογικές ασθένειες
  • Κακή στοματική υγεία & μειωμένη παραγωγή σάλιου
  • Χαμηλό εισόδημα
  • Μειωμένη κινητικότητα και ικανότητα να προετοιμάσουν μόνοι γεύματα
  • Μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω φλεγμονών ή χειρουργικών επεμβάσεων
  • Μακροχρόνια ασθένεια (καρδιαγγειακά/γαστρεντερολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, αρθρίτιδα) / διαιτολογικοί περιορισμοί
  • Παρενέργειες φαρμάκων & ελλειπής ενημέρωση
  • Υπερκατανάλωση αλκοόλ

Ποιές είναι οι επιπτώσεις;

Η ανεπαρκής διατροφή ενός ηλικιωμένου ατόμου ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για την υγεία και την ποιότητα της ζωής του στους οποίους περιλαμβάνονται :

  • ο αυξημένος κίνδυνος φλεγμονών
  • το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα & αργότερη ανάρρωση από ασθένειες
  • ο αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών στο χειρουργείο
  • ο αυξημένος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών και μειωμένης αποκατάστασης των τραυμάτων/ πληγών
  • ελκώδεις δερματικές σχισμές
  • συνεχής κούραση και αδυναμία
  • απώλεια μνήμης και σύγχυση
  • δυσκολία στη αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του υποσιτιμού στην τρίτη ηλικία

  • Τρώτε μια ποικιλία τροφίμων στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής
  • Καταναλώστε θρεπτικά μικρά γεύματα/σνακ κάθε 3-4 ώρες (π χ τυρί/γάλα με παξιμάδια, ξηρούς καρπούς με γιαούρτι και φρούτα)
  • Μην καταναλώνετε πολλά υγρά 30΄ πριν και κατα τη διάρκεια των γευμάτων/σνακ
  • Αν υπάρχει πρόβλημα με τη μάσηση της τροφής, προτιμήστε μαλακές τροφές όπως ψωμί χωρίς κόρα, ψιλοκομμένο κρέας/κιμά, σούπες, πουρέ λαχανικών/φρούτων, κρέμες
  • Αν υπάρχει πρόβλημα με την κατάποση μετά απο εγκεφαλικό/νευρολογικό πρόβλημα συμβουλευτείτε τον λογοθεραπευτή για την κατάλληλη υφή τροφής
  • Πιείτε αρκετό νερό και μη αλκοολούχα υγρά
  • Για επιπλέον ενέργεια στο κυρίως γεύμα σας προσθέστε τυρί/πλήρες γάλα/ελαιόλαδο
  • Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια κατα την προετοιμασία γευμάτων/ άνοιγμα συσκευασιών/ διάρκεια των γευμάτων απο φίλους και συγγενείς

Σε περίπτωση αμφιβολίας για την πληρότητα της διατροφής σας, η συμβουλή του κλινικού διαιτολόγου θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το βέλτιστο διαιτολόγιο για τις ανάγκες σας και να επιλέξετε τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα, εφ όσον κριθούν απαραίτητα.