Πολλές γυναίκες ανησυχούν για τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, πώς θα είναι η υγεία, το σώμα και η εμφάνισή τους.

 Η σωστή διατροφή μπορεί να προλάβει κάθε ανεπιθύμητη προσθήκη βάρους που οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές της περιόδου εκείνης.

Η εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή έμμηνου ρύσεως και γονιμότητας και σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας στην μη αναπαραγωγική. Αποτελεί φυσική συνέχεια στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία θεωρείται ότι έχει μπει στην εμμηνόπαυση όταν δεν έχει έμμηνο ρύση για ένα έτος. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, η γυναίκα υφίσταται σημαντικές μεταβολικές αλλαγές, οι οποίες συχνά οδηγούν σε αύξηση του βάρους και παχυσαρκία. Οι σημαντικότερες είναι:

 

  • Απώλεια των οιστρογόνων. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την απώλεια των ορμονών του φύλου, τα οιστρογόνα. Έτσι, παρατηρείται εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς (αντί της γλουτιαίας περιοχής που συμβαίνει στις περισσότερες νέες γυναίκες) και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού τα οιστρογόνα αποτελούσαν την «ασπίδα προστασίας». Ακόμη, η απώλεια των οιστρογόνων οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στην εμμηνόπαυση.
  • Μείωση του βασικού μεταβολισμού. Οφείλεται κυρίως στη μείωση της μυικής μάζας που παρατηρείται στην εμμηνόπαυση. Η μείωση του βασικού μεταβολισμού συνεπάγεται λιγότερες καύσεις, συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιακής χώρας.
  • Κακή διάθεση/συναισθηματική αστάθεια. Οι ορμονικές μεταβολές οδηγούν σε συχνές αλλαγές στη διάθεση, οδηγώντας πολλές φορές το άτομο σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές, που μπορεί να εκδηλώσουν αύξηση βάρους και παχυσαρκία.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής; Η ισορροπία στη διατροφή μιας γυναίκας που μπαίνει στην εμμηνόπαυση είναι το κλειδί για μία ομαλή μετάβαση, χωρίς αύξηση βάρους. Ο συνδυασμός ποιότητας και ποσότητας τροφών βοηθά ώστε να μην υπάρχει αύξηση βάρους.

  • Επιλέξτε ελαφρά, υγιεινά τρόφιμα όπως άπαχο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.
  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και μεγάλες σαλάτες σε κάθε γεύμα.
  • Δώστε έμφαση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, για πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας. Επιλέξτε χαμηλά σε λιπαρά γάλα, γιαούρτι και τυρί και εντάξτε τα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και αλατιού, καθώς επηρεάζουν την οστική μάζα και την υγεία γενικότερα.

Και μην ξεχνάτε, ασκηθείτε! Ξεκινείστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, περπατήστε ή κάνετε ποδήλατο για 30-45 λεπτά, 4-5 φορές την εβδομάδα, για μυική και οστική ενδυνάμωση αλλά και για ανεβάσετε τη διάθεσή σας στα ύψη.