Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Ένας επιστήμονας που συχνά συγχέεται με άλλες ειδικότητες χωρίς να γνωρίζουμε ότι έιναι ο μόνος που μπορεί να καθοδηγήσει σωστά τις διατροφικές μας επιλογές ασκώντας με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία την διαιτολογική πράξη.

Πολλά άτομα μπορούν να μιλούν για την αξία της διατροφής, ο διαιτολόγος όμως είναι αυτός ο επαγγελματίας υγείας που κατέχει την απαραίτητη κατάρτιση για να εφαρμόσει μια διαιτολογική παρέμβαση σε υγιείς ή ασθενείς και τα απαραίτητα εφόδια για να τροποποιήσει διατροφικές συμπεριφορές. Μάθετε λίγα για τον ρόλο του εδώ.

Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή ένωση σωματείων διαιτολόγων, ο διαιτολόγος είναι το άτομο εκείνο που φέρει τον ανάλογο ακαδημαϊκό τίτλο του διαιτολόγου-διατροφολόγου με τον οποίο, με κρατική αναγνώριση, του παρέχεται το αποκλειστικό δικαίωμα να προβαίνει σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής για υγιή ή ασθενή άτομα/ομάδες ατόμων.

 Τι σημαίνει όμως αυτός ο ορισμός στην πραγματικότητα ;

Απλούστερα, ο διαιτολόγος έχει λάβει εκτενή εκπαίδευση και με ιδιαίτερη διατροφική προσέγγιση ανά περίπτωση, είναι ικανός να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα περιστατικών.

Στην περίπτωση των διατροφικών διαταραχών (π χ βουλιμία, επεισοδιακή πολυφαγία, συναισθηματική υπερφαγία, νευρική ορθοφαγία) ή της παχυσαρκίας, ο διαιτολόγος έχει στα χέρια του αρκετά εργαλεία εκτός από την απλή διαιτητική σύσταση. Είναι ο μόνος που μπορεί να προβεί σε σωστή διατροφική αξιολόγηση του ατόμου που έχει απέναντί του και να αναδείξει προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές που μπορεί να διαρκούν χρόνια.

Λαμβάνοντας ένα διατροφικό ιστορικό μέσω εστιασμένης συνέντευξης ή και διατροφικού ημερολογίου (σε συνδυασμό με πληροφορίες από το ιατρικό ιστορικό) εκτιμά αρχικά την κατάσταση θρέψης και κατά πόσο αυτή έχει επηρεάσει την σωματική ή ψυχική υγεία του ατόμου που έχει απέναντί του.

Έχοντας σχηματίσει ήδη μια πρώτη εικόνα ο διαιτολόγος μπορεί να εμβαθύνει, αν κρίνει ότι χρειάζεται, για να εκμαιεύσει/αποκαλύψει στο άτομο που είναι απέναντί του τη ρίζα του προβλήματος με το οποίο οφείλει να έρθει αντιμέτωπος/η. Τότε και μόνον τότε, σε συνεργασία με τον ενδιαφερόμενο, θα προχωρήσει στην σύνταξη ενός ορθού διατροφικού προγράμματος που εξειδικεύεται στο να καλύψει τις ανάγκες αυτού για τον οποίο προορίζεται.

Ο ρόλος του όμως δεν σταματάει εκεί. Εκτός από την διατροφική επιμόρφωση που χορηγεί στον ενδιαφερόμενο, είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος για να παρέχει την καθοδήγηση και υποστήριξη που είναι αναγκαίες για μια επιτυχή αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στην τροφή.

Εν κατακλείδι, είτε είναι ανάγκη να διορθωθεί η υγεία ενός ατόμου ή να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ως έχει, ο διαιτολόγος είναι κατάλληλα εξοπλισμένος για να οδηγήσει ένα άτομο με ασφάλεια στους προσωπικούς του διατροφικούς στόχους. Όμως ξέρει και τον τρόπο να επέμβει όταν κρίνει ότι οι στόχοι αυτοί είναι λανθασμένοι και επιβαρύνουν την υγεία αλλά και να οδηγήσει το άτομο που ζητά την βοήθειά του στο να κατανοήσει που βρίσκεται το λάθος. Έτσι, ο δρόμος προς την βελτίωση γίνεται ευκολότερος και η σχέση με την τροφή - όχι μόνο περιστασιακά αλλά και σε βάθος χρόνου - καλύτερη.

Ως υπενθύμιση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής είναι οι:

  • Απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου  και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.
  • Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής διαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.