Ο νεανικός διαβητης

Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται σε νεαρά άτομα, κυρίως παιδιά, τα οποία πρέπει από μικρή ηλικία μέχρι να... γίνουν ενήλικες και να χειρίζονται βελόνα και... υδατάνθρακες. Η αντιμετώπισή του σχετίζεται με την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση.

Τι είναι ο Διαβήτης τύπου Ι;

Ο διαβήτης τύπου Ι ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης χαρακτηρίζεται από μηδενική έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, με αποτέλεσμα την αδυναμία απορρόφησης της γλυκόζης από την τροφή. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης, προκειμένου το άτομο να διατηρηθεί στη ζωή. Εμφανίζεται κυρίως σε νέα άτομα και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή αν δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα. Αποτελεί συχνό φαινόμενο η εμφάνιση διαβήτη τυπου Ι σε μικρά παιδιά που πρέπει να συμμορφωθούν άμεσα στη χρήση ινσουλίνης και στην εφαρμοφή προγράμματος διατροφής, προκειμένου να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι σημαντικότερες ενδείξεις ότι ένα παιδί έχει διαβήτη τύπου Ι είναι:

  • Συχνή δίψα
  • Συχνοουρία
  • Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους με ταυτόχρονη διαρκή πείνα
  • Αδυναμία και εύκολη κόπωση
  • Ναυτία και έμετοι

Ο ρόλος της διατροφής

Η διατροφική αντιμετώπιση κάθε μορφή διαβήτη είναι η ίδια και συνοψίζεται στις εξής οδηγίες:

  • Έλεγχος των διατροφικών πηγών που περιέχουν υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι κ.ά.) και καταμερισμός τους μέσα στην ημέρα. Σε καμία περίπτωση δε συστήνεται αποφυγή των πηγών υδατανθράκων, αλλά αντίθετα συστήνεται η προσεκτική μέτρηση και καταγραφή τους.
  • Έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και φρούτα με φλούδα.
  • Εφαρμογή προγράμματος διατροφής στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής, με ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης για την ανάπτυξη του παιδιού, και με κατανάλωση ελαιολάδου και ξηρών καρπών ως κύρια πηγή λίπους.
  • Το γλυκό δε πρέπει να λείπει, αλλά με μέτρο και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου – σε ποσότητα υδατανθράκων και απλών σακχάρων – πρόγραμμα, σε συνεννόηση με ένα διατροφολόγο.

Ιατρική και διατροφική εκπαίδευση

Η αντιμετώπιση του «παιδικού» διαβήτη απαιτεί λεπτότερους χειρισμούς από εκείνη ενός ενήλικα. Το παιδί θα πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να κάνει ορθή χρήση της ινσουλίνης και να τρώει σωστά. Μεσα από την εκμάθηση των κατάλληλων τεχνικών, ένα παιδί με διαβήτη θα μπορεί να ζει όπως όλα τα άλλα παιδιά, χωρίς παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκληθούν από αρρύθμιστο διαβήτη. Η συχνή παρακολούθηση από παιδίατρο, διατροφολόγο (και ίσως ψυχολόγο) θα βοηθήσουν το παιδί να αναλάβει την ευθύνη της υγείας του και να κατανοήσει τις αλλαγές που πρέπει να συμβούν.