Σαρακοστή.. συνδυάζοντας νηστεία, προσευχή και… καλή διατροφή!

Οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής μας και τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώνουμε περισσότερο. Είναι η σαρακοστή ευκαιρία για «αποτοξίνωση» και απώλεια βάρους;

Η περίοδος της Σαρακοστής χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής μας, καθώς επιλέγουμε τρόφιμα που καταναλώνουμε σπάνια όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αποφεύγουμε κάθε ζωικό τρόφιμο με εξαίρεση τα θαλασσινά, ενώ παράλληλα δίνουμε έμφαση σε κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, λαδερών και προϊόντων της ομάδας των δημητριακών (ζυμαρικά, πατάτα, ρύζι, ψωμί). Παρακάτω, αναλύουμε μερικά από τα τρόφιμα που επιλέγουμε κατά βάση να καταναλώνουμε τις ημέρες αυτές.

ΧΑΛΒΑΣ:

Παρασκευάζεται από το ταχίνι, μία λιπαρή ουσία υψηλής διατροφικής αξίας, που δίνει όμως αρκετές θερμίδες. Αποτελεί πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Είναι πλούσιος σε φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες Ε και του συμπλέγματος Β. Μία λεπτή φέτα χαλβά (60 γρ./2 σπιρτόκουτα) έχει περίπου 300 θερμίδες, ενώ αν περιέχει σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς, οι θερμίδες είναι ακόμη περισσότερες.

ΤΑΡΑΜΑΣ:

Ο ταραμάς είναι και αυτός υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμο, πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο αλλά και σε θερμίδες και σε νάτριο (αλάτι). Μια κουταλιά σούπας μας δίνει περίπου 40-50 θερμίδες.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ:

Τα αμπελόφυλλα μας δίνουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Όμως, όπως όλα τα τρόφιμα που περιέχουν κατά βάση άμυλο (στη συγκεκριμένη περίπτωση ρύζι), η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μια μικρή μερίδα με 10 ντολμαδάκια έχει από 400 – 500 θερμίδες.

ΤΟΥΡΣΙ:

Δεν λείπει από το τραπέζι της Σαρακοστής. Επειδή είναι προϊόν ζύμωσης, μας εξοπλίζει με «καλά» μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας. Είναι όμως πλούσιο σε αλάτι, το οποίο χρησιμοποιείται στη διαδικασία παρασκευής του. Τα 100 γρ. τουρσί μας παρέχουν 120 θερμίδες, μιας και κατά βάση περιέχονται λαχανικά.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ:

Τα τρώμε κατά κόρον τη Σαρακοστή και επιλέγουμε μεταξύ χταποδιού, καλαμαριών, γαρίδων και σουπιάς. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του διατροφική αξία, κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι παρέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια κάθε ζωικό τρόφιμο. Τα θαλασσινά είναι γενικά πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμη, είναι φτωχά σε λίπος, με εξαίρεση το χταπόδι, και μας προμηθεύουν με τα απαραίτητα και αντιοξειδωτικά ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε χοληστερόλη και συνίσταται να καταναλώνονται με μέτρο από ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ακολουθούν κάποια αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι, ιδίως τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα) οπότε στο μαγείρεμα δε χρειάζονται επιπλέον.