Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν οι Ημερίδες Διατροφικών Οδηγών. 

Η εκδήλωση έλαβε μέρος στο Μέγαρο Μουσικής την οποία στήριξαν, εκτός από φορείς Υγείας και Παιδείας και επώνυμοι δημοσιογράφοι.

Στην υλοποιήση του έργου καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συμβολή της κυρίας Λινού Αθηνάς (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης Χρόνιων και Επαγγελματικών Νοσημάτων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) ως επιστημονική υπεύθυνη με την στήριξη του Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. Το όραμα της κυρίας Λινού ήταν και είναι, να υπάρχουν στη χώρα μας Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί, στηριζόμενοι στη Μεσογειακή διατροφή και στις παραδοσιακές συνήθειες των Ελλήνων, με στόχο να εξαλειφεί το δυτικό διατροφικό πρότυπο που έχει υιοθετηθεί και η παιδική παχυσαρκία που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι οι πρώτοι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί που κυκλοφορούν στη χώρα μας, στην έρευνα και στην πραγματοποίηση τους συνεργάστηκαν Ιατροί, Διατροφολόγοι, Τεχνολόγοι Τροφίμων, Ειδικοί Προαγωγής Υγείας και Ειδικοί Επικοινωνίας της Υγείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η κυρία Ευανθία Διαμαντή - Κανδαράκη ( Καθηγήτρια Παθολογίας - Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) και η επιστημονική της ομάδα της για πρώτη φορά παγκοσμίως, μεσω της έρευνας τους ανακάλυψαν πως οι γλυκοτοξίνες (τοξίνες που δημιουργούνται απο λανθασμένο τρόπο μαγειρέματος) επηρεάζουν την γονιμότητα των γυναικών. Τα αποτελέσματα έχουν σταλθεί σε Πανεπιστήμια της Αμερικής και θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω αναλύσεις απο Αμερικάνους Επιστήμονες.

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί περιγράφουν τις συστάσεις και τις μερίδες που αναλογούν στο κάθε ηλικιακό στάδιο. Εχουν υλοποιηθεί 4 διατροφικοί οδηγοί, ο πρώτος είναι για τη διατροφή ενηλίκων, ο δεύτερος για την βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία, ο τρίτος για γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες και ο τέταρτος για άτομα των 65 ετών και άνω. Ο κάθε οδηγός αποτελείται από 2 τόμους ένας για τους επιστήμονες υγείας και διατροφής και ένας για τους απλούς πολίτες.

Εμείς με τη σειρά μας να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην κυρία Λινού και στην επιστημονική της ομάδα, για αυτό το πολύτιμο και αφιλοκερδές έργο που ελπίζουμε να συνεχιστεί με τα χρόνια διεξάγωντας και ανανεώνοντας τους Διατροφικούς Οδηγούς με νέες επιστημονικές έρευνες και συστάσεις.