Σιμιγδαλένιος χαλβάς, πρόκειται  για το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι. Ιδιαίτερα την Σαρακοστή αφού κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στα νηστίσιμα γλυκά. Ωστόσο λόγο της ποσότητας ελαιολάδου και ζάχαρης παρουσιάζει μεγάλη θρεπτική αξία και περιεκτικότητα σε λιπαρά. Παρακάτω σας προτείνετε μια εναλλακτική συνταγή με χαμηλές θερμίδες και λιπαρά.
 
Υλικά:
•2 & 1/2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό 
•2,5 ποτήρια ζάχαρη καστανή
•4 ποτήρια νερό
•1 ποτήρι καρύδια και σταφίδες (ξανθή&μαύρη)
•3 ξυλάκια κανέλας
•Φλούδα από μισό πορτοκάλι
•2-3 γαρύφαλλα
 
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φλούδα πορτοκαλιού& το γαρύφαλλο.  Βράζουμε ποια περίπου  5 λεπτά να γίνει το σιρόπι.
2.  Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα  καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, ενω ανακατεύουμε τακτικά. 
3. Όταν το σιμιγδάλι παρει χρώμα, προσθέτουμε και τα καρύδια με τις σταφίδες. 
4. Τέλος, αφού εχουμε αφαιρέσει απο το σιρόπι τα μυρωδικά, το ρίχνουμε μέσα στο σιμιγδάλι & ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια μάζα.
5.  Σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε για περίπου 7 λεπτά. Έπειτα το τοποθετούμε σε μια φόρμα.
 
Η εναλλακτική συνταγή αποτελεί ενα έδεσμα υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλών  λιπαρών. Στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.