Εύκολες, γρήγορες και γευστικές συνταγές που ταιριάζουν με τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο και βοηθούν να διατηρούμε τη γραμμή μας. Διότι η σωστή διατροφή δε σημαίνει ατελείωτες ώρες στην κουζίνα!

Σε μία καθημερινότητα που οι ρυθμοί ζωής περιορίζουν τον ελεύθερό μας χρόνο, το μαγείρεμα τείνει να γίνει είδος πολυτελείας. Πώς όμως θα διατηρήσουμε το βάρος μας αν δεν επιλέγουμε το μαγειρευτό φαγητό αντί του έτοιμου και γρήγορου; Παρακάτω παραθέτουμε δυο υγιεινές συνταγές για κάθε γούστο και με μικρό χρόνο προετοιμασίας:

 

 

 ΦΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ

  • 1 χοντρή ροδέλα κρεμμυδιού
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι φακές

για τη σάλτσα

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
  • 2 κουταλάκια μουστάρδα ντιζόν
  • 8 φύλλα ραντίτσιο

Εκτέλεση:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει ρίχνουμε τη ροδέλα κρεμμυδιού, τα κλωναράκια μαϊντανού και τη μία σκελίδα σκόρδο. Προσθέτουμε τις φακές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25΄. Προσέχουμε να παραμείνουν τρυφερές. Τις στραγγίζουμε και πετάμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα και τη μία σκελίδα σκόρδο που μας έχει μείνει. Φροντίζουμε το μείγμα απλώς να ζεσταθεί, όχι να βράσει. Τοποθετούμε τις χλιαρές φακές σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό και τη βινεγκρέτ. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε πάνω στα φύλλα ραντίτσιο.

Θερμίδες ανά μερίδα:

330 (τα υλικά είναι για 3 μερίδες)

Το σχόλιο του διαιτολόγου:

Οι φακές ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων και συστήνεται η κατανάλωσή τους 2 φορές την εβδομάδα. Περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή για όσους έχουν βαρεθεί να τρώνε τα όσπρια με τη μορφή σούπας.

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

  • 150 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 200 γρ. τοματίνια
  • 200 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια
  • 1 κόκκινη, 1 πράσινη, 1 κίτρινη πιπεριά
  • 2 ρίζες φινόκιο
  • 2 κ.σ. λάδι για άλειμμα
  • χοντρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βράζετε τα κρεμμύδια χωρίς να τα ξεφλουδίσετε για 10 λεπτά, τα στραγγίζετε και μόλις κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε. Πλένετε τα τοματάκια. Καθαρίζετε τις πιπεριές και τις κόβετε σε κομμάτια. Καθαρίζετε και τα μανιτάρια. Καθαρίζετε το φινόκιο και το κόβετε σε τέταρτα. Καρφώνετε τα λαχανικά εναλλάξ στα ειδικά σουβλάκια, τα αλείφετε με λάδι και τα ψήνετε για 15-20 λεπτά στο μπάρμπεκιου. Πριν τα σερβίρετε τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό.

Θερμίδες ανά σουβλάκι:

37 (τα υλικά είναι για 8 σουβλάκια)

Το σχόλιο του διαιτολόγου:

Μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για σαλάτα σε ένα γεύμα ή ένα δείπνο! Εντυπωσιάστε την οικογένεια ή τους καλεσμένους σας με ένα όμορφο και υγιεινό ορεκτικό. Ακόμη, το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένας έξυπνος τρόπος να πείσετε ένα παιδί να φάει λαχανικά.