H Υπεύθυνη του Πρότυπου Διαιτολογικού Κέντρου Nutricenter, Γρηγορίου Βασιλική πραγματοποίησε, στα πλαίσια του Xinis Education Festival  2012, εκπαιδευτική διάλεξη στις 14 Μαρτίου 2012 στο ΙΕΚ Ξυνή Πειραιά  με θέμα "Chef  και διατροφικές συνήθειες του πελάτη"   Η εξασφάλιση της τροφής αποτελούσε ανέκαθεν την  πρώτιστη  ανάγκη επιβίωσης,  δεδομένου ότι όλες οι βιολογικές λειτουργίες συντήρησης και ανάπτυξης του ανθρώπου υποστηρίζονται μέσω της διατροφής. Η  τροφή πέρα από την κάλυψη των βιολογικών αναγκών  ικανοποιεί επίσης τις  κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες του ατόμου. Συνεπώς,  η διαμόρφωση των  διατροφικών συνηθειών είναι διαδικασία που βασίζεται  σε ποικίλους παράγοντες  όπως  περιβαλλοντικές συνθήκες  - κλίμα της περιοχής , οικογένεια, φίλοι, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης , επαγγελματικό περιβάλλον, βιομηχανία τροφίμων όπως και η πρόληψη ή θεραπεία διαφόρων παθήσεων.   Οι επαγγελματίες της μαγειρικής τέχνης επομένως προκειμένου να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες  πρέπει  να καλύψουν τις βιολογικές και γαστρονομικές ανάγκες  των πελατών τους,  λαμβάνοντας υπόψη  τις  κοινωνικοοικονομικές συνθήκες  αυτών. Ο μάγειρας ενός εστιατορίου για τη διαμόρφωση του «μενού», θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη γεωγραφική θέση του εστιατορίου, τις κλιματολογικές συνθήκες, τις τοπικές διατροφικές συνήθειες,  τις τοπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις , την τάση «μόδα» της εποχής και πάνω απ’ όλα να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής διατροφής , οι οποίοι  εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόληψη ή αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.