Διατροφή και Παιδιά

Η ανάπτυξη των παιδιών και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη σωστή διατροφή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η απαραίτητη θρεπτική και θερμιδική πρόσληψη συστατικών, ώστε να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης, οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών διαφέρουν. Επομένως, είναι απαραίτητο να ελέγχεται η ανάπτυξη τόσο από τον παιδίατρο όσο και από το διατροφολόγο, προκειμένου να προληφθεί τυχόν έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών.

Η προβολή σωστών διατροφικών προτύπων αλλά και η ενστάλαξη καλών διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία, όχι μόνο συμβάλλει στην καλή υγεία των παιδιών αλλά σίγουρα βοηθά να διατηρήσουν το σωστό βάρος αργότερα ως ενήλικες, αποτρέποντας πολλά σωματικά, και κατ’ επέκταση ψυχολογικά προβλήματα.

Είναι σίγουρο πως και εσείς ως γονιός θα πρέπει να αποτελέσετε ένα καλό μοντέλο προς μίμηση. Μάθετε να αναγνωρίζετε πότε πεινάει το παιδί σας και να του προσφέρετε υγιεινή και νόστιμη τροφή. Δίνετε στο παιδί σας από μικρό να τρώει υγιεινές τροφές και φανείτε υπομονετικοί αν αντιδρά σε κάποια τρόφιμα ή γεύσεις συγκεκριμένων υγιεινών τροφών. Κάνετε το φαγητό να έχει ενδιαφέρον για το παιδί, μαγειρεύοντας μαζί του και ενθαρρύνοντάς το να δοκιμάσει καινούριες, νόστιμες, υγιεινές τροφές.

Εφηβεία και Διατροφή

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας (11-14 στα κορίτσια και 12-15 στα αγόρια), τα παιδιά θα υποβληθούν από την ίδια την φύση σε ουσιαστικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους τόσο ως προς το περιβάλλον τους όσο και ως προς τις τροφές που καταναλώνουν.

Οι αλλαγές αυτές επιφέρουν και αύξηση των διατροφικών τους αναγκών με τρόπο διαφορετικό στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Στα κορίτσια παρατηρείται μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης στην αρχή της εφηβείας, ενώ τα αγόρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα εφόσον έχει επέλθει η σεξουαλική ανάπτυξη.

Συνεπώς, οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για ενέργεια. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι συνήθως οι έφηβοι καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες με τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε θερμίδες αλλά θρεπτικά φτωχές. Επιπλέον, ο τρόπος ζωής των έφηβων τείνει να γίνεται ολοένα και περισσότερο καθιστικός, λόγου χάρη πολλές ώρες στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αποτέλεσμα αυτών των δυο παραγόντων είναι συνήθως η αύξηση του βάρους, το οποίο πολλές φορές τα παιδιά δύσκολα θα απολέσουν κατά την ενηλικίωση τους.