Οι κλινικές παθήσεις είναι οξείες ή χρόνιες νόσοι που προσβάλουν ένα οργανισμό. Η κάθε μία πάθηση ξεχωριστά έχει διαφορετικά αίτια εμφάνισης στον οργανισμό, διαφορετικά συμπτώματα και διαφορετική θεραπεία. Για όλους τους παραπάνω λόγους η κάθε κλινική πάθηση έχει και διαφορετική διατροφική αντιμέτωπιση, όπως στην ρευματοειδής αρθρίτιδα ο ασθενής έχει αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ενώ στην ουρική αρθρίτιδα συνίσταται η αυξημένη κατανάλωση νερού και η μετριοπαθείς εώς ελάχιστη κατανάλωση ζωικών τροφών. Οι κλινικές παθήσεις συχνά εξαντλούν τους ασθενείς και κάποιες από αυτές οδηγούν και δυσαπορροφήσεις θρεπτικών συστατικών. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και στη αποθεραπεία των κλινικών παθήσεων έχει ο κλινικός διαιτολόγος, έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις  για την διατροφική ανιμετώπιση της κάθε ασθένειας. Ο κλινικός διαιτολόγος, σε συνεργασία με το θεράπων ιατρό, λαμβάνοντας υπόψην το διατροφικό και ιατρικό ιστορικό του ασθενή, καθώς και το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο του, καταρτίζει εξειδικεύμενα προγράμματα διατροφής, προσαρμοσμένα σύμφωνα με τις ενεργειακές και διατροφικές απαιτήσεις του κάθε ασθενούς.