Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει στην άμεση συσχέτιση των διατροφικών συνήθειών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Εξ αυτών οι πλέον συχνότερα εμφανιζόμενες παθήσεις είναι η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία. Η υπέρταση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας για τις αναπτυγμένες χώρες. Σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων αγγειακών παθήσεων, η θνησιμότητα των οποίων ξεπερνά το 50% του συνόλου των θανάτων. Ο κίνδυνος των υπερτασικών να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο μπορεί να είναι έως και πενταπλάσιος έναντι αυτών με κανονική αρτηριακή πίεση. Η υπερχοληστερολαιμία έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Μερικοί παράγοντες που οδηγούν στην υπερχοληστερολαιμία, και κατ’ επέκταση στην στεφανιαία νόσο, είναι η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων και η χαμηλή πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων οξέων. Μερικοί παράγοντες που οδηγούν στην αρτηριακή υπέρταση και στην υπερχοληστερολαιμία, και ως εκ τούτου στην στεφανιαία νόσο, είναι η υψηλή κατανάλωση άλατος, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, γενετικοί παράγοντες, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, και η απουσία σωματικής άσκησης ή και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, όπως το στρες. Αν εξαιρέσουμε το κάπνισμα και τη σωματική άσκηση, όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή. Η παχυσαρκία συνήθως προσμετρείται σαν ένας ανεξάρτητος παράγοντας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, του οποίου η σημασία αυξάνει όταν συνυπάρχει με άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος συνδέεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, ανάπτυξη υπέρτασης και πολλαπλές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.