Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Η δυτική  διατροφή έχει ενοχοποιηθεί για την ραγδαία αύξηση των καρκίνων. Ο όρος "καρκίνος" αναφέρεται σε μια ομάδα παθήσεων κατά τις οποίες προκαλούνται διαταραχές στην κυτταρική λειτουργία με ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων με συνέπεια την δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. H σύγχρονη ιατρική αντιμετωπίζει την ασθένεια με τρεις μεθόδους: χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση.

Οι συγκεκριμένες μέθοδοι εξαντλούν τον ασθενή προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες, με σημαντικότερη την έλλειψη της όρεξης του που οδηγεί στην υποθρεψία. Απαιτείται σωστή διατροφική υποστήριξη για να διατηρηθεί το βάρος και οι δυνάμεις του ασθενούς ώστε να μη καταστραφεί ο ιστός του σώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ρόλος του διαιτολόγου είναι απαραίτητος, σε συνεργασία με τον θεράπων ιατρό, προσαρμόζει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Το πρόγραμμα διατροφής θα περιλαμβάνει όλα τα απαραιτητα θρεπτικά συστατικά που χρείαζεται ο ασθενής για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή αυτή ασθένεια.